svetiste_kraljice_mira

Mjesto prvih Gospinih ukazanja, nekoliko stotina metara iznad zaseoka Podbrdo, danas se naziva Brdo Ukazanja.

Na samom mjestu ukazanja, u čast 20. obljetnice, postavljen je kip Kraljice Mira izrađen prema modelu onoga koji se nalazi pred župnom crkvom.

Međugorje je smješteno na nadmorskoj visini od 200 m, nalazi se između dva brda tako je i dobilo naziv Međugorje ima blagu mediteransku klimu. Župa Međugorje osnovana je 1982 godine, kada je za zaštitnika župe izabran Sv. Jakov.

Prema svjedočanstvu šest mladih župljana župe Međugorje  Gospa se svakodnevno ukazuje od 24.06.1981. godine i svakog 25. u mjesecu šalje poruku mira u svijet. Uski i strmi put, koji su prešli milijuni hodočasnika do sada, može se vidjeti i iz udaljenosti, vodi od kuća do Brda ukazanja – mjesta ukazanja blažene Djevice Marije na brdu Crnica.

krizevac

Križevac je brdo iznad Medjugorja, visine 529 metara na kojem su mještani 15. ožujka 1934. godine podigli betonski križ visok 8,56 metara u spomen na 1900 godina Kristove smrti. Na  križu je natpis: “Isusu Kristu, Otkupitelju ljudskog roda, u znak svoje vjere, ljubavi i nade, u spomen 1900. godišnjice Muke Isusove”. U samo križište ugrađene su moći Isusovog križa dobivene iz Rima.Od tog dana na Križevcu se slavi sveta Misa prve nedjelje nakon Male Gospe u čast blagdana Uzvišenja Svetog Križa.
Prema svjedočanstvu vidjelica, u poruci od 30. kolovoza 1984.godine Gospa je rekla: ” I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili”
Početkom Gospinih ukazanja 1980. godine na Križevcu se počeo moliti Križni put. Postaje su bile označene drvenim križevima.Od 1988. godine su postavljeni brončani reljefi.

crkva_sv_jakova

Župna crkva i prostor oko crkve mjesto je slavljenja euharistije i sakramentalnog života. Staru župnu crkvu, sagrađenu koncem prošlog stoljeća, srušio je potres. Nova crkva je dovršena 1969. godine. Crkva je kao i župa posvećena sv. Jakovu starijem, apostolu i zaštitniku hodočasnika.

Uz crkvu je 1991. godine podignut oltar za vanjsko slavlje i dvadeset ispovjedaonica. Sagrađena je i kapelica za euharistijsko klanjanje s prostorijama za predavanje i duhovne razgovore. Podignuta su i dva šatora za prigodna slavlja. Osjeća se velika potreba novih sakralnih prostora.

Vanjski oltar sagrađen 1989. i molitveni prostor oko njega (sa oko 5000 sjedećih mjesta) prostor je okupljanja u ljetnom razdoblju i za velike blagdane, kada se u Međugorju nađe i više desetina tisuća hodočasnika.